Praca

Praca sezonowa w gastronomii - tylko dla młodych?

Od wielu lat rośnie w Polsce stopa bezrobocia, zarówno wśród osób młodych, jak i wśród tych, którzy są już nieco bliżej wieku emerytalnego. O ile młodym łatwiej się przebranżowić, o tyle znalezienie zatrudnienia po 45 roku życia jest już niezwykle trudne. Dotyczy to również pracy sezonowej. Jeżeli nie znajdzie się pracy w zawodzie, w którym ma się doświadczenie, szanse na zmianę branży są niewielkie. Jest jednak pewien wyjątek.

Praca w gastronomii

Zbliża się nowy sezon turystyczny, a wraz z nim ożywają liczne restauracje, bary i kawiarnie. Wiele z będzie otwierać ogródki, w których również serwuje się potrawy. Wzrasta więc zapotrzebowanie na pracowników w tej branży.

Wbrew obiegowej opinii praca w takich zawodach jak kucharz czy nawet kelner nie jest zarezerwowana wyłącznie dla osób młodych. W przypadku kucharza liczą się wprawdzie umiejętności, ale wiele osób zajmujących się w domu kuchnią, takie umiejętności posiada. Ważne jest w tym przypadku doświadczenie, które jest nie do przecenienia.

Posada kelnera wiąże się z kolei z odpornością na stres i wytrzymałością fizyczną. Jednak inne rodzaje pracy, również wymagają od pracownika takich cech, posiada je więc również wiele osób, które nigdy nie pracowały w tym zawodzie.

Praca w restauracji

Chociaż zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami praca w gastronomii wiąże się z koniecznością posiadania odpowiednich dokumentów sanitarnych, to jednak wyrobienie ich nie jest trudne, a same badania są właściwie formalnością. Warto więc zastanowić się nad tą formą pracy sezonowej, bez względu na wiek.

Choć uważa się, że płaca w gastronomii nie należy do najlepiej płatnych, to warto zwrócić uwagę na dane statystyczne publikowane przez urzędy wojewódzkie, z których wynika, że tylko w ubiegłym roku średnia płaca w tej branży wzrosła w zależności nawet do 6% (świętokrzyskie). Tam, gdzie płace rosną wolniej, zazwyczaj są one już od jakiegoś czasu wyższe, niż w innych województwach.

Sezonowa praca w restauracji czy kawiarni może być również szansą na stałe zatrudnienie w przypadku gdy właściciel doceni starania nowego pracownika.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii, w celach reklamowych i statystycznych. Pliki cookies są zapisane w pamięci Twojej przeglądarki. W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookies. Zamknij